Soorten doktersassistente opleidingen

Het is op verschillende manieren mogelijk om een doktersassistente diploma te behalen. Opleidingen om doktersassistente te worden kun je volgen op ROC’s (Regionale Opleidings Centra) en particuliere instellingen.

Afhankelijk van waar je de opleiding volgt, kun je het op de volgende manieren behalen:

  • Beroepsopleidende leerweg (BOL)
  • Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)
  • Verkort
  • Deeltijd
  • Thuisstudie (schriftelijk)

Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Via de beroepsopleidende leerweg ga je overdag naar school en moet je op een gegeven moment stage lopen om praktijkervaring op te doen. Je bent op deze manier 3 jaar bezig met de opleiding en het kan vanaf 16 jarige leeftijd gevolgd worden.

Met een beetje geluk krijg je bij je stageplaats een stagevergoeding, meer hierover lees je in het artikel stage doktersassistente.

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Wanneer jij een werkgever kunt vinden waar je als doktersassistente in opleiding kunt werken, kun je voor de beroepsbegeleidende leerweg kiezen. Je moet op deze manier 1 dag per week naar school en de overige dagen werk je.

Het salaris dat je krijgt is voor een doktersassistente in opleiding, de CAO is hier van toepassing.

Verkorte opleiding tot doktersassistente

Het is mogelijk om de doktersassistente opleiding in 1 à 2 jaar af te ronden in plaats van 3 jaar. Dit is zowel via de BOL als BBL mogelijk.

Het is niet altijd voor iedereen mogelijk om de verkorte opleiding te doen, vaak stelt de opleiding aanvullende voorwaarden. Je moet bijvoorbeeld 20 jaar of ouder zijn of een bepaalde vooropleiding hebben gedaan.

Je kunt door bepaalde vrijstellingen de opleiding ook verkorten. Wanneer je al over ervaring beschikt, door bijvoorbeeld vrijwilligers werk, kun je vrijstelling krijgen op bepaalde vakken.

Je moet hiervoor wel eerst een toets maken via een EVC-procedure. Wanneer je dit succesvol hebt gemaakt, kan er besproken worden wat voor jou het beste traject is.

Deeltijd

Er zijn voor de opleiding doktersassistente verschillende scholen te vinden waar je de opleiding in deeltijd kunt volgen. Met een deeltijd opleiding heb je les in het avond- en of weekenduren. De deeltijd studie staat dan ook vrij bekend als een avondopleiding.

Thuisstudie (schriftelijk)

Er zijn meerdere onderwijsinstellingen waar je je kunt opgeven voor thuisstudie doktersassistente. Een thuisstudie is schriftelijk, maar je moet wel verplicht stage lopen.

Het grote voordeel van een thuisstudie is dat je de opleiding volledig in je eigen tempo kunt volgen. Het nadeel is echter weer dat een doktersassistente vooral praktijk gericht is en je dit gedeelte minder doet dan wanneer je het via een andere manier doet.

Het is hierdoor ook moeilijker om een stageplaats te vinden en nadat je de diploma doktersassistente hebt gehaald om een baan te vinden.

Op welke scholen kun je de opleiding volgen?

Om te bekijken waar op welke scholen je allemaal terecht kunt voor de opleiding doktersassistente raden wij je aan om het artikel “Waar kun je de doktersassistente opleiding volgen?” te lezen. Hier staat een compleet overzicht in met alle scholen die de opleiding aanbieden.