Vervolgopleiding doktersassistente

Benieuwd welke vervolgopleiding je als doktersassistente kunt volgen? Een mbo-diploma doktersassistente is een goede basis om verder te studeren.

Je kunt ervoor kiezen om een hbo-opleiding te volgen, een opleiding tot praktijkopleider, maar je kunt je ook gaan specialiseren.

Vervolgopleiding doktersassistente: hbo-opleiding

Wanneer je succesvol de mbo-opleiding doktersassistente hebt afgerond en je diploma hebt gekregen, heb je een goede basis om verder te studeren aan een hbo-opleiding.

Enkele hbo-opleidingen die goed aansluiten op de doktersassistente opleiding zijn:

  • Verpleegkunde
  • Fysiotherapie
  • Logopedie
  • Voeding en DiĆ«tetiek
  • Management in de Zorg en Maatschappelijke Dienstverlening

Opleiding tot Praktijkopleider

Heb jij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en vind je begeleiding geven aan studentes en stagiaires leuk en wissel je graag leidinggevende met uitvoerende taken af? Dan is de opleiding tot praktijkopleider een goede vervolgopleiding na de doktersassistente opleiding.

Een praktijkopleider zorgt ervoor dat studentes en stagiaires in de eigen organisatie goed begeleid worden. Je bent verantwoordelijk voor het totale leerproces van de studenten. Je werkt met een diversiteit aan deelnemers. Ze kunnen jong of volwassenen zijn en hebben verschillende culturele achtergronden en leerwijzen.

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met verschillende competenties, zoals organiseren, samenwerken en plannen. Je krijgt dit in verschillende werkvormen zoals workshops, hoorcolleges en werkcolleges.

Wanneer je het diploma voor praktijkopleider hebt gehaald, kun je aan de slag in verschillende zorginstellingen, in de welzijnssector en ook in organisaties op het gebied van sport en bewegen. Hoe leuk is het om uiteindelijk mensen te begeleiden tijdens hun doktersassistente stage terwijl je dit zelf ook gehad hebt.

Specialiseren na de opleiding doktersassistente

Na de doktersassistente opleiding is het ook mogelijk om je verder te specialiseren in een bepaalde medische richting of op het gebied van organisatie en management.

Zo kun je ervoor kiezen om je te specialiseren tot coƶrdinerend of senior (dokters)assistent bij de Arbodienst, GGD of jeugdgezondheidszorg.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om specialistisch assistent in het ziekenhuis bij dermatologie, KNO, kinderafdeling of intensive care te worden.

Je hebt zelfs nog meer mogelijkheden, je kunt ook praktijkondersteuner huisartsenzorg worden of praktijkmanager.

Kortom er zijn genoeg mogelijkheden om je door te ontwikkelen nadat je het diploma doktersassistente hebt behaald.